O Moslavini

Prema nekim legendama, toponim Moslavina ima izvor upravo u riječima Mons Claudius (Klaudijeva gora), dok drugi smatraju da naziv Moslavina potječe od latinske riječi mons (brdo) i vinum (vino) - Mons boni vini ili brda dobrih vina.

Regija se nalazi oko 40 km od glavnog grada Zagreba.Od sjeverne do južne granice proteže se kroz oko 50 km, uglavnom uz autoput Zagreb - Lipovac, te od zapadne do istočne granice oko 40km (gotovo do Bjelovara i Daruvara).

Moslavačka gora je od 2007. godine prvi hrvatski Regionalni park, zaštićeno područje na 15-ak tisuća hektara poljoprivredno-šumske površine.Obiluje raznolikim šumskim vrstama,očuvanim potočnim dolinama i travnjacima s brojnim i raznolikim biljnim i životinjskim vrstama,geološkom raznolikošću te kulturno-povijesnim znamenitostima.

Opširnije

Gastronomija Moslavine

Šaran na rašljama – "krapec v procep", ljetni sir "preveli" (sušeni sir – aromatiziran i s ljutom paprikom), bele devenice (kobasice sa svinjskim mesom i "kuruznim" brašnom), vanjkuši ( štrukli umotani u špek), bazlamača ili zlevanka, zlevka.

Adut Moslavine je škrlet – izvorna sorta bijelog vina ugodnog muškatnog mirisa i pomalo slatkastog uravnoteženog okusa – svijetle žućkasto – zelenkaste boje.

Uz škrlet tu je i sorta moslavac, dišeća ranina (belina), također izvorne sorte koje su iznikle iz vinograda koje su u Moslavini sadili Tračani, Iliri, Kelti i Rimljani.

Danas je vinogradarstvo i vinarstvo Moslavine velikom broju stanovništva ne samo dio obiteljskog nasljeđa i hobi, već životni poziv.

Moslavačke vinske ceste, plantaže jabuka i jagoda, povrćari i cvjećari dio su poljoprivrednih proizvođača ovog kraja koji upotpunjuju gastronomsku ponudu turističkih djelatnika na ovom području.

U slast i živjeli !

Zanimljivosti

Znate li ?

Moslavina je vrlo važna po naftnoj povijesti Hrvatske – Paklenjača, Mramor brdo, nadzemni izvori, te rudnici nafte u Mikleuški i prvo značajnije ležište nafte 1941. otkriveno u Gojlu 
Moslavina je u zapadnom dijelu izvorno kajkavski kraj i nekada je upravo kajkavština bila dominantna, a sjeverni dio Moslavine je štokavski.

POZNATE OSOBE MOSLAVINE:

MILKA TRNINA (1863. - 1941.)- najveća hrvatska operna pjevačica i među najvećima u povijesti opere
MATO LOVRAK (1899. - 1974.) - književnik za djecu, prvo učiteljsko namještenje u Kutini
MIROSLAV ŠUTEJ (1936. - 2005.) - živio i radio u Kutini 1970-ih.
IVO SERDAR (1933. - 1985.), hrvatski glumac
IVO ROBIĆ (1923. - 2000.), popularni pjevač
RUDOLF DONASSY (1919. - 1966.) - akademski slikar
ERDOEDY, BAKAČ TOMA – hrvatski ban, oslobodio grad Moslavinu (Popovača)

Moslavački recepti

Recepti autohtonih jela Moslavine

Podijelit ćemo s vama neke recepte autohtonih, domaćih moslavačkih jela koja su i danas često na stolovima obitelji našeg kraja. Nadamo se da ćete uživati u njima, a cijelo bogatstvo okusa i mirisa, te druga domaća jela možete kušati u Lovačkom domu Moslavačka priča.

Opširnije...

Kontakt informacije

Moslavačka priča d.o.o.
Gaj 3, Mala Ludina
44316 Velika Ludina
Hrvatska

Radno vrijeme: prema dogovoru!

tel./fax. 00385 44 658 917
mob.00385 98 381 544
mob.00385 99 241 8786
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Social and service