Obiteljska priča

Katica i Stjepan Martinac

Smatra se pokudnim ne poznavati podrobnu biografiju vlastitih roditelja. Pa to i jest svojevrsno bezveznjaštvo!

I doista, da li je svaki od nas prožet spoznajom da je ne manje pokudno ne poznavati biografiju svoje pramajke, svoje male domovine, koja nas je rodila, od mala hranila i pojala, tj. biografiju mjesta, zavičajnog mjestanca ili njegova tihog zakutka, seoca pa i doma, u kojem smo se rodili, odrasli ili sad u njemu živimo: jer mi u to svoje rođeno gnijezdo s vremenom – što instinktivno što smišljeno – utkivamo i samoga sebe; u geografiju, u povijest rodnog kraja. A taj složeni osjećaj ne valja nikako poistovjećivati s površno shvaćenom malograđanštinom, s tzv. natražnjačkim patriotizmom, jer taj je osjećaj nezaobilazan stupnjem samoodgojne rodoljubivosti, takoreći međuljudski dug na liniji rodni kraj – domovina – čovječanstvo, kao karike jedinstvenog i neraskidivog lanca."
Oleg G. Lasunski

Nakon ovog uvoda teško je ne zamisliti se i priznati da su obitelj i domovina, temelj svih vrijednosti koje su utkane u naš život, u spoznaje i iskustvo koje smo odrastanjem i sazrijevanjem stjecali. Njegujući i čuvajući svoju baštinu, sačuvat ćemo to nepresušno bogatstvo koje smo naslijedili od svojih predaka za svoju djecu, za sve buduće naraštaje i ljude dobre volje koji poštivanjem sebe samih i svojih predaka poštuju i sve ostale u svijetu u kojem živimo.

Opširnije...

Zanimljivosti

KAPELICA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Na imanju Moslavačka priča nalazi se kapelica koju je dao sagraditi g. Stjepan Martinac, vlasnik imanja, sa željom da služi:

"Bogu na čast, Ljudima na spasenje"


Kip Blažene Djevice Marije datira iz 30-tih godina 19. stoljeća. U Hrvatsku ga je prilikom svog preseljenja iz Ukrajine 1908. godine donio g. Konstantin Zavacki, djed gđe Katice Martinac.

S poštovanjem i u spomen na obiteljske pretke, te u skladu s kršćanskim duhom sagrađena je kapelica na imanju Moslavačka priča u kojoj je kip Blažene Djevice Marije.

Renoviranje kipa Blažene Djevice Marije, gđa Katica Martinac povjerila je 22.9.2011. godine slikaru Milanu Jurini.

Kontakt informacije

Moslavačka priča d.o.o.
Gaj 3, Mala Ludina
44316 Velika Ludina
Hrvatska

Radno vrijeme: prema dogovoru!

tel./fax. 00385 44 658 917
mob.00385 98 381 544
mob.00385 99 241 8786
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Social and service